apr 9, 2019

Posted by in Mobil teknik | Kommentarer inaktiverade för Är du beroende av din mobiltelefon?

Är du beroende av din mobiltelefon?

Är du beroende av din mobiltelefon?

I och med att allt fler har mobiltelefoner som är mycket avancerade, sociala medier växer, allt digitaliseras och de flesta av våra interaktioner sker online är det lätt hänt att man upplever att man stirrar för mycket på den där lilla skärmen. Faktum är att mobilberoende är ett riktigt beroende. Det handlar om att man får snabba belöningar genom att titta på skärmen, få notiseringar och aviseringar samt den informationen som man letar efter direkt. Människan är i naturen lat och då din hjärna ständigt belönas med att den gör något bra är det bara naturligt att man vill ha mer av detta. Samtidigt är det ett faktum att för mycket skärmtid gör oss olyckligare. Därför kan detta vara en balans som är mycket svår att uppnå. Vi vill helt enkelt få in så mycket information från vänner och familj som möjligt samtidigt som vi vill leva kvalitativa liv. Att aktivt stänga av mobilen under ett par timmar har visat att det kan göra underverk för hälsan. Din mobil avger dessutom blått ljus vilket gör att du kan få svårt att sova om du tittar på den för sent på kvällen. Det blåa ljuset övertygar nämligen din hjärna om att det är dag.

Dessutom är mobiler till viss del skapade för att skapa beroende, det är helt enkelt sättet som de är uppbyggda på. Samtidigt är mobiltelefoner, även om de är mer tillgängliga för alla prismässigt idag, en dyr enhet att införskaffa. Det innebär att man vill ha användning för den när man har betalat tusentals kronor för att få hem den. Därför bör du istället överväga att införskaffa en begagnad iphone nästa gång du köper en ny mobil. Faktum är att en bättre begagnad mobil är i samma klass som en ny och det är få människor som verkligen sliter ut sina mobiler innan de byter ut dem. I och med att mobiltelefonerna har blivit så viktiga har det även blivit vanligt att man vill ha den allra senaste mobilen.

Om man tar hand om sin mobil kan man ha den ett flertal år innan man måste byta ut den. Ibland kan det dessutom räcka med att byta ut reservdelar på mobilen i stället för att köpa en helt ny. Självklart vill man ha en mobil som fungerar, det är mer viktigt idag än någonsin och därför bör man fokusera på att välja en mobil som är av god kvalitet. Dessutom är det viktigt att man ser till att skydda mobiltelefonen. Du bör som minst ha den i ett fodral och med ett skärmskydd. Detta kommer minimera risken att din mobil skadas och öka chansen att du kommer kunna ha den längre.

norwegianglow